 (2).jpg?updated=2025-04-12_22-27)
Dobrze zbilansowane śniadanie
Dobre, zbilansowane śniadanie jest kluczowe nie tylko dla dobrego samopoczucia, ale także dla zdrowia. Sprawia także, że jesteśmy w stanie rozpocząć dzień pełni energii i skoncentrowani na czekających nas zadaniach. Ale co właściwie oznacza „dobre, zbilansowane śniadanie” i dlaczego jest tak ważne?
Dlaczego zbilansowane śniadanie jest kluczowe?
Zbilansowane śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Każdy z tych składników odgrywa inną, ważną rolę w funkcjonowaniu naszego ciała:
- Białko – pomaga w regeneracji i budowie tkanek, a także utrzymuje uczucie sytości na dłużej.
- Węglowodany – dostarczają szybkiej energii, która jest niezbędna, aby zacząć dzień pełen energii.
- Tłuszcze – zdrowe tłuszcze, takie jak te zawarte w orzechach, awokado czy oliwie z oliwek, wspomagają funkcje mózgu i dają długotrwałe uczucie sytości.
- Witaminy i minerały – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wspierania odporności, poprawy koncentracji i witalności.
Według badań, osoby regularnie spożywające śniadania mają więcej energii, lepszą koncentrację i są mniej podatne na wahania nastroju. Co więcej, 82% dietetyków podkreśla, że dobrze zbilansowane śniadanie może przyczynić się do utrzymania prawidłowej masy ciała, ponieważ zapobiega podjadaniu w ciągu dnia.
Co powinno znaleźć się w zbilansowanym śniadaniu?
Dobre śniadanie powinno zawierać wszystkie kluczowe grupy składników odżywczych. Oto jak powinien wyglądać idealnie zbilansowany talerz śniadaniowy:
Źródło białka:
- Jajka w różnych postaciach (jajecznica, omlet, gotowane)
- Jogurt naturalny lub grecki
- Twarożek
- Chude mięso, takie jak indyk czy szynka
Zdrowe węglowodany:
- Pełnoziarniste pieczywo, najlepiej żytnie lub orkiszowe
- Owsianka, kasza jaglana lub quinoa
- Płatki owsiane bez dodatku cukru
Zdrowe tłuszcze:
- Awokado
- Orzechy i nasiona (migdały, orzechy włoskie, chia)
- Oliwa z oliwek lub masło orzechowe
Owoce i warzywa:
- Świeże owoce (np. jagody, jabłka, banany)
- Warzywa do omletów lub jajecznicy (np. pomidory, szpinak, papryka)
- Smoothie na bazie warzyw liściastych (np. jarmuż, szpinak) z dodatkiem owoców
Napoje:
- Woda lub herbata ziołowa
- Kawa (ale w umiarkowanych ilościach)
- Świeżo wyciskany sok z owoców (np. pomarańczowy, grejpfrutowy) bez dodatku cukru
W Hotelu ETER zależy nam na tym, aby każdy gość zaczynał dzień od pożywnego, a jednocześnie smacznego posiłku. Dlatego nasze śniadania to mieszanka tradycyjnych potraw oraz zdrowych i zrównoważonych opcji, które odpowiadają na potrzeby różnych diet i preferencji. W naszej ofercie śniadaniowej znajdują się wszystkie wymienione pozycje, włączając w to również wyciskarkę do soków!